2021-06-23 08:11:17• hírek • Szatmár.ro

Meghirdette nyári táborait és eseményeit a Borókagyökér Egyesület

Illusztráció. Felvétel az egyesület egy korábbi rendezvényéről
Illusztráció. Felvétel az egyesület egy korábbi rendezvényéről

Számos alkotótábornak, találkozónak és izgalmas eseménynek lesz helyszíne júliusban és augusztusban a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület.

Az egyesület idei első nyári alkotótábora, melyet a 8-12 évesek számára szerveznek, július 4-én kezdődik és 10-éig tart. Hogy pontosan mi is vár a jelentkezőkre, arról Szejke Judit, az egyesület vezetője számolt be szerkesztőségünknek.

A tábor gasztronómiai ismeretszerzéssel indul: a kovászkészítéstől a kenyérdagasztáson át kenyér elkészültéig mindent megismerhetik a gyerekek, de készülnek olyan savanyúságok is, amelyeket az azt követő napokban együtt fogyasztanak majd el a résztvevők. Ugyanakkor különböző foglalkozások is várják a résztvevőket, így lesz lehetőség kipróbálni a fazekasságot, a fafaragást, a nemezelést, a kosárfonást, a bőrözést és a gyöngyözést is.

A tábor hivatalos Facebook-eseményét ide kattintva érhetik el az érdeklődők.



Ezt követően július 15. és 18. között megszervezésre kerül a harmadik Fazekas találkozó, Céhkancsó és tálak címmel.

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet e rendezvény keretében a fazekasság értékeire, a portéka megbecsülésére, ezért az esemény egy konferenciával egybekötött versenyt és vásárt is magába foglal. A konferenciát Dr. Mara Lobonț Pușcaș Szatmári Megyei Múzeum néprajz osztály vezetője nyitja meg. Az előadásokat pedig gyakorlati rész követi, mely egy komplex megmérettetés is lesz egyben a résztvevők számára. Az elkészült munkákat zsűri is értékelni fogja: név szerint Szőcsné Gazda Enikő (Székely Nemzeti Múzeum), Szabó Attila (Szilágy Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum), Tötszegi Tekla (Erdélyi Néprajzi Múzeum), Mara Lobonț Pușcaș (Szatmári Megyei Múzeum).

A program keretén belül kiállítást és vásárt is szerveznek, szabadtűzi főzőversenyt élő népzenei-, néptáncelőadással, valamint gyerekprogramokkal egybekötve. A részletes programról az esemény Facebook-oldalára kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

A fazekas találkozó alkalmával kopjafát is elhelyeznek majd a szervezők, emléket állítva a már eltávozott Les Gábor Nagybányáról származó fazekasmesternek, aki szívügyének tekintette az erdélyi fazekasság felkarolását, és mindig támogatta a Borókagyökér Egyesület ebbéli ténykedését is. 



Az idei nyár harmadik eseménye a 14-18 éves korosztály számára meghirdetett alkotótábor lesz július 25. és 31. között.

Itt számos képzésen vehetnek majd részt az ifjak: az Erdélyi Hagyományok Házával együttműködve lesz kezdő és haladó szintű kosárfonó műhely, de érkeznek olyan mesteremberek is, akik batikolást, bútorfestést és fafaragást tanítanak majd a fiataloknak.

A bútorfestés kapcsán lesz templomlátogatás is, amikor erdélyi templomok kazettás mennyezeteit tekinthetik meg a képzésen résztvevők. Sőt, a képzést követően maguk is kiállíthatják munkáikat.


A fafaragó képzésen egy haranglábat készítenek majd a résztvevők, arra a kovácstalálkozóra, melyet augusztus elején szervez az egyesület.



Az alkotótábor Facebook-eseményét ide kattintva érhetik el az érdeklődők.

Az említett, augusztus 6. és 8. között megszervezésre kerülő I. Nemzetközi Kovácstalálkozó egyben felhívás is az erdélyi, a magyarországi, és a kárpátaljai kovácsok számára.

Az eseményre kovácsoltvas függönykarnissal kell majd érkezni, de a helyszínen is bemutathatja mindenki magát a kovácstudását, hiszen a találkozó során népi motívumokkal díszített, a fafaragó szerszámokat kell majd készíteni, amit zsűrizni is fognak. A zsűri tagjai Muhi Sándor helytörténész, aki a találkozón a szatmári vasművességről tart majd előadást, valamint Pop Liviu udvari kovácsmester. De a zsűri díja mellett lesz egy közönségdíj és egy a kovácsok által odaítélt szakmai díj is.

Az eseményen harangöntésre is sor kerül majd Vajda László kovácsmester és fia közreműködésével, másnap pedig sor kerül a harang megkongatására  is. A részletes programot az találkozó Facebook-eseményében olvashatják el.



Az idei nyár zárótábora a Lépés-Színház – színjátszó tábor lesz, augusztus 9. és 15, között, ahová V-VIII. osztályos diákok jelentkezését várják. A táborvezetők Moldován Blanka és Frumen Gergő, a Harag György Társulat színészei lesznek.


A tábor hétfőn kezdődik és vasárnap zárul, méghozzá a diákok közösen bemutatott előadásával. Szejke Judit elmondta, neki annyi kérése volt csupán a táborvezetőkhöz, hogy a bemutatott előadás kapcsolódjon majd a magyar hagyományokhoz, így várhatóan egy mondát, egy mesét dolgoznak fel majd a tábor idején.

A tábor Facebook-eseményét ide kattintva érhetik el az érdeklődők.

Ugyanakkor zajlanak az egyesület állandó műhelyei is: péntekenként fél 5-től kosráfonó tanfolyam zajlik, míg szerdánként fafaragó műhely zajlik, utóbbiba a bejelentkezés kötelező, mert a műhelybe csak korlátozott számban férnek el a fafaragók.

Az egyesület nyári foglalkozásait a Communitas Alapítvány, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: